Millaista on toimintaterapia etäyhteydellä?

Etäterapia, etäkuntoutus, etätoimintaterapia, etävastaanotto. Nimiä on monia. Me täällä Mentoriksella kehitämme tällä hetkellä etäterapian tuotteita ja kerromme niistä lisää täällä nettisivuillamme sekä sosiaalisessa mediassa mahdollisimman pian. Millaista toimintaterapia on etäyhteydellä ja onko se niin etäistä kuin nimi antaa ymmärtää? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä tekstissä. 

Lasten sosiaalisten taitojen ryhmä kokoontui videon välityksellä. 😊 Naurua ja iloa välittyi myös videon välityksellä yhdessä pelaillessa.


Tutustu tarjolla oleviin etäryhmiin

Mikä etäterapia?

Varsinkin nyt etätoimintaterapia on hyvä vaihtoehto läsnäoloterapialle, kun fyysisiä kohtaamisia suositellaan vältettävän. Pähkinänkuoressa etätoimintaterapia tarkoittaa toimintaterapeutin tapaamista tietokoneen, puhelimen tai tabletin välityksellä, suojatulla ja turvallisella etäyhteydellä siis. Tämä tarkoittaa, että kuntoutukseen osallistuminen on tällöin mahdollista omasta kodista käsin. Etätoimintaterapia voi toteutua lapsen kohdalla myös päiväkoti- ja kouluympäristössä. Nuorten ja aikuisten kohdalla voi olla kysymyksenä opiskelu- tai työympäristö. Etäyhteydellä ohjaus ja vinkkien antaminen onnistuu helposti ja nopeasti.


Lue lisää etäterapiasta

Etäohjaus voi helpottaa terapiaan osal­listumisen mahdollisuuksia ja se tekee terapiaan osallistumisesta asiakkaamme ja hänen lähipiirinsä ar­kipäivään helposti soveltuvaa. Toimintaterapian järjestäminen onnistuu meiltä vielä laajemmille alueille etäkuntoutuksen avulla. 

Etäyhteyden avulla pystymme asiakkaidemme kanssa harjoittelemaan arjen askareita ja tällä tavoin edistämään kokonaisvaltaisesti toimintakykyä sekä itsenäistä arjessa selviytymistä. 

Etäkuntoutus vähintään yhtä hyödyllistä kuin kasvokkain toteutettu kuntoutus, näin todetaan Kelan vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa. Kokeiluissa kuntoutukselle asetetut tavoitteet toteutuivat pääosin, ja etäkuntoutus osoittautui asiakkaalle vähintään yhtä hyödylliseksi kuin kasvokkain toteutettu kuntoutus. Joillekin asiakkaille etäkuntoutus vaikutti sopivan jopa perinteistä kuntoutusta paremmin. 

Asiakas valmisti toimintaterapeutin etäohjauksen tuella makoisat vappumunkit.

Kenelle etäkuntoutus sitten sopii? 

Etätoimintaterapia sopii kaiken ikäisille ja toimintakyvyltään erilaisille kuntoutujille.   

⦁    Lapsille sekä nuorille

⦁    Aikuisille 

⦁    Ikäihmisille 

⦁    Omaishoitajille 

Äitienpäiväkortit valmistuivat videon välityksellä💛

Etäterapian avulla terapeutti voi osallistua myös kuntoutujan lähihenkilöiden ohjaukseen. Toimintaterapeutti voi ohjauksella tukea arjen sujumista sekä neuvoa asioissa, joita läheinen voi kuntouksessa ottaa huomioon. Verkosto- ja hoitoneuvotteluihin toimintaterapeutti pystyy osallistumaan myös etänä. Ne ovat tärkeitä yhteisten tavoitteiden saavuttamisen tukemiseen ja tukemaan kuntoutujaa moniammatillisesti arjessa.

Miten etäkuntoutus toteutuu?

⦁    Videoneuvottelun eli internetyhteyden ja tietokoneen webbikameran avulla toteutettuna yhteydenpitona 

Etätoimintaterapia voi toteutua esimerkiksi: 

⦁    Puhelimen välityksellä esim. videopuheluna 

⦁    Virtuaalisina harjoituksina osittain ilman terapeutin välitöntä läsnäoloa 

⦁    Tai näiden yhdistelmänä 

Monien positiivisten kokemusten jälkeen pystymme toteamaan, että etäterapia toimii useampien asiakkaiden kanssa erittäin hyvin. Etäterapia mahdollistaa hienoja kokemuksia itsenäisestä työskentelystä, terapeutin tukemana ja kannustamana. Myös videon välityksellä jaetut ilot, surut, naurut ja onnistumisen kokemukset ovat aitoja.

Meille on tärkeintä, että jokaisella on mahdollisuus saada kuntousta ja tukea arkeen myös näinä aikoina. Siksi haluamme kehittää palveluitamme ja olla inhimillisesti läsnä – ihan jokaiselle.
Lue lisää toimintaterapiasta Mentoriksella