Asiakastarinoita – Toimintaterapia
Hannun kuntoutuksen tarina Terapiakeskus Mentoriksella
Hannu Sukasen elämä pysähtyi, kun hän sai aivoverenvuodon vuonna 2010. Tätä ennen hän oli saanut syöpähoitoja, joiden seurauksena tuli muita komplikaatioita. Verenvuodon seurauksena Hannulta halvaantui kehon vasen puoli, eikä käveleminen enää onnistunut. Tästä seurasi usean kuukauden sairaalajakso.
– Heti aivoverenvuodon jälkeen vasen puoli oli ihan toimintakyvytön. Se vain roikkui, niin jalka kuin käsikin, Hannu muistelee.
Noin puoli vuotta tämän jälkeen Hannu kotiutettiin sairaalasta ja hänellä alkoi kotikuntoutus. Tällöin mukaan astui myös Terapiakeskus Mentoriksen toimintaterapeutti, joka auttoi Hannua selviytymään arjessa itsenäisemmin.
– Ihan alkuun toimintaterapia keskittyi käden kuntoutukseen sekä pieniin kävelylenkkeihin. Aikaa myöten ruokahalu kuitenkin kasvoi syödessä ja temppuja tehtiin, Hannu hymyilee.
“Normaalia elämää kotona”
Kotiutumisestaan lähtien Hannun luona on käynyt säännöllisesti Terapiakeskus Mentoriksen toimintaterapeutti. Toimintaterapian ansiosta voi Hannu nyt elää kotona normaalia elämää.
Toimintaterapian kokonaisvaltaisena tavoitteena on ollut edistää Hannun pärjäämistä kotona. Terapia tapahtuukin suurimmaksi osaksi kotioloissa, niin ulkona kuin sisällä.
Arjessa Hannu liikkuu pääsääntöisesti pyörätuolin tai rollaattorin avulla.
– Tavoitteena on se, että pääsen kotona joka paikkaan ja että voin laittaa ruokaa, keittää kahvia sekä esimerkiksi tarjoilla vieraille pöytään – että pystyisin elämään normaalia elämää, Hannu kiteyttää.
– Toimintaterapian kontolle on kaatunut myös ulkoilu. Minulla on tuossa tuo tavallinen rollaattori, mutta ulkona käytän sellaista maastorollaattoria, jolla pääsee hyvin kadulla rotvallin reunasta ja kannikossa juurten yli. Se on aina tukeva, Hannu kertoo.
“Kun toimintaterapia tehdään suurimmaksi osaksi kotitiloissa, on se niin kotoista, ettei sitä aina oikein kuntoutukseksi edes laske.”
Toimintaterapiaa on nyt takana useampi vuosi. Edistystä on tapahtunut huomattavasti. Esimerkiksi kättä on kuntoutettu muun muassa rottinkipunonnan avulla niin, että se toimii Hannun mukana nyt niin hyvin, kuin se vain voi toimia. Hän kokee, että Terapiakeskus Mentoriksen toimintaterapeuttien toiminta on aina ollut hyvin asiantuntevaa sekä ystävällistä.
”He tuntuvat jo perheenjäseniltä, kun kerran viikossa tuossa käyvät”
“Jos lähtötilannetta ja nykytilannetta vertaa, niin sitä on nyt kauhean paljon rohkeampi. Minua pelotti tulla kotiin, kun olin ensin ollut puolitoista vuotta sairaalaympäristössä. Olin laitostunut. Mutta niin fysioterapia kuin toimintaterapia ovat auttaneet elämässä eteenpäin”, Hannu kuvailee.
“Kun toimintaterapia tehdään suurimmaksi osaksi kotitiloissa, on se niin kotoista, ettei sitä aina oikein kuntoutukseksi edes laske. Se on niin henkilökohtaista ja läheistä, että he tuntuvat jo perheenjäseniltä, kun kerran viikossa tuossa käyvät”, Hannu toteaa.
Toteutamme toimintaterapiaa Keski-Suomessa (Jyväskylä, Keuruu, Saarijärvi) sekä Etelä-Karjalassa (Lappeenranta ja Imatra) sekä näiden kaikkien kuntien lähikunnissa.
Katso myös lapsiperheen kokemustarina Mentoriksen lasten toimintaterapiasta.
Katso kokemus lasten toimintaterapiasta täältä